Krönika

 

Varför du ska spara tio procent av din lön

Att spara handlar inte om att inte unna sig själv belöning idag, det handlar om att unna sitt framtida jag belöning.

Utvecklingen de senaste femtio åren vad gäller ekonomi och pension har inneburit en rad förändringar för vanliga sparares framtidsutsikter. De flesta av oss vet idag att det är nödvändigt med en tjänstepension via arbetet, ett separat sparande som ens arbetsgivare lägger undan. Detta är helt korrekt, men faktum är att tjänstepension idag är ett minstakrav, en hygienfaktor för att undvika ett tufft liv som ekonomisk utsatt efter pensionen. Den som vill undvika att förlora en betydande del av sin inkomst och därmed få lägre levnadsstandard den dag vi slutar jobba behöver också ha ett eget privat sparande.

Anledningarna till detta är flera, bland annat så börjar vi idag i genomsnitt arbeta senare i livet och lever längre än för bara några decennier sedan. Idag har många ett yrkesliv i 40 år men lever i 92 år. Det är bara under yrkeslivet vi tjänar pengar, men vi vill kunna konsumera hela livet. Alltså behövs ett överskott för att lägga undan medel för framtiden om man vill kunna upprätthålla sin livskvalitet.

Att spara runt tio procent av inkomsten är ett bra mål för alla privatpersoner. För den genomsnittlige arbetstagaren innebär det runt 2000 kronor i månaden. Dessa pengar måste sedan investeras för att få avkastning. Det är den kända ränta på ränt-effekten, som innebär att sparade pengar som investeras växer snabbare och snabbare i takt med att de ger högre avkastning ju större summan blir. Effekten av detta är tydlig. Den som investerar 2000 kronor i månaden på börsen och får en genomsnittlig avkastning på runt sju procent kommer upp i sin första miljon efter 20 år, den andra efter 27 år, den tredje efter 32, att komma till fyra miljoner tar 35 år. Ju tidigare man börjar, desto snabbare kommer man upp i en brantare utvecklingskurva.

Att ta steget och börja spara runt tio procent kan tyckas som ett tufft steg för vissa. Idag har 65 procent av alla svenskar ett månadssparande, vissa sparar mer sällan och sporadiskt än så. En femtedel, 21 procent, uppger dock att de inte sparar någonting alls, i vissa av de fallen handlar det nog just om avståndet att regelbundet sätta undan vad man uppfattar som en större summa pengar. Ett sätt att komma runt det faktum att få av oss gillar att gå ner i disponibel inkomst är att istället spara när man får mer pengar över, exempelvis att spara hälften varje gång man får en löneförhöjning eller på andra sätt ökar sin inkomst. Då investerar man sitt ökade värde i sig själv, både idag och i morgon.

På iZave ser vi det som en av våra viktiga uppgifter att stödja och hjälpa våra kunder att spara mer. Att tydliggöra skillnaden mellan att spara 500 kronor och 2000 kronor i månaden, och på vikten av att investera sina sparpengar. Det kommer göra verklig skillnad om 30 år.

2017-05-15T09:18:54+00:00